På Vingården

Mars

I mitten av mars vaknar vinstocken ur sin vintervila och saven börjar stiga. Plöjningen av vingården påbörjas – antingen med traktor eller med häst. De som ännu inte avslutat beskärningen gör det nu.

De bruna täckbladen över vinstockens knoppar faller av och vinstocken förbereder sig för en ny säsong. Den beskurna vinstocken binds upp på träd som löper mellan stolparna av cederträ (beständigare än andra träslag). Tekniken att binda upp beror på hur stocken beskurits.


Inomhus har den första omtappningen avslutats, och vinfaten hålls fyllda ända upp. I gamla tider sattes den andra jäsningen igång – den malolaktiska då den hårda äppelsyran omvandlas till den mjukare mjölksyran – då temperaturen utomhus steg. Vinodlarna trodde det var ett mystiskt samband mellan vinstockarnas uppvaknande och vinfaten. Förklaringen är dock höjningen av temperatur. Nuförtiden genomförs den här andra jäsningen direkt efter den första, på hösten, genom att man höjer temperaturen i jäsningskaren. I stort sett alla röda viner genomgår malolaktisk jäsning, medan endast ett fåtal vita gör det. Skälet till det är att fräschören är viktig för dem. Buteljeringen avslutas.

(Källa: Så bygger du din vinkällare, Johan Magnusson)