Renässans för Rhône


Hermitage är det mest kända distriktet i Rhônedalen. Under 1700- och 1800-talet var vinet lika respekterat som den finaste bordeaux, och faktum är att bordeauxvinerna ofta fick en tillsats hermitage för mer kraft. Sedan dess har Bordeaux sprungit ifrån både i berömmelse och i pris, även om en del flaskor från den steniga kullen numera kostar över tusenlappen.

I vinsammanhang delas Rhônedalen i nord och syd. Vinerna skiljer sig från varandra, dels genom druvsammansättningen, dels genom att de flesta viner från den södra delen är gjorda för att drickas unga. Efter Bordeaux producerar Rhône mest vin i hela Frankrike, och det är den södra delen som står för merparten. Rött dominerar med 88 procent, följt av rosé och vitt.

I norra Rhône tronar syrahdruvan i ensamt majestät bland de blå druvorna – inga andra är nämligen tillåtna. Och på den vita sidan står appellationen Hermitage för nästan en tredjedel av det som produceras. Druvorna marsanne och roussanne ger här fylliga, blommiga och alkoholrika viner. Röd hermitage är robust, och bra årgångar kan lagras i decennier. För den tålmodige väntar ett kraftigt vin med dofter och smaker av mörka bär, viol, vitpeppar, lagerblad och inte sällan en rökighet som påminner om tjära eller rökta charkuterier.

Den som inte vill vänta flera år, men ändå vill få en förnimmelse av hur vinet smakar, kan prova Crozes-Hermitage. Appellationen omgärdar hela Hermitage, men vinerna är lite lättare och saknar lite av storebrors strävhet och komplexitet. Ett par mil norrut, utanför staden Vienne, utmed Rhôneflodens västra bank ligger appellationerna Côte Rôtie och Condrieu. Här finns några av de äldsta, och kanske mest spektakulära, vingårdarna i hela Frankrike.Tidigare reportage